söndag 22 januari 2012

Italiensk middag med goda vänner

Vad passar bättre en dag när snön yr utanför knuten än att avnjuta en italiensk middag med goda vänner? Det var precis det vi gjorde igår. Vi testade ett par nya recept och de föll gästerna väl i smaken.

Vi började med antipasto som bestod av Panzarotti (recept från Paolo Robertos stora italienska kokbok), lufttorkad skinka, lufttorkad salami samt mozzarella.

Under eftermiddagen hade en gryta med Ragú alla Napoletana (recept från "Två hungriga italienare") stått och puttrat på spisen. Den grytan utgjorde de två varmrätterna. Primi piatti bestod av tomatsåsen och korvarna, pasta (ferretini), färskriven parmesan och bröd. Secondi piatti bestod av köttet i grytan som kokats mört och en sallad.

Heter det primo piatto eller primi piatti, secondo piatto eller secondi piatti? Är det dialektalt eftersom båda uttrycken används?

Vi avslutade middagen med dolce (efterätt) som var syrlig och god - Crostata di limone (citronpaj från Paolo Robertos stora italienska kokbok).

Tror inte att våra gäster lämnade oss hungriga... Själva äter vi rester från gårdagens middag till lunch idag och längtar tills påsk när vi ska möta den italienska våren i Tursi.


1 kommentar:

  1. En suverän italiensk måltid. Blir hungrig när jag läser dina rader.
    Såvitt jag vet heter det primi piatti och secondi piatti.
    Mvh Per

    SvaraRadera